Ensamt framsteg

Igår lämnade jag Kiro ensam i 27 minuter, det är "rekord" hemma. På jobbet kan han vara lätt 1 timme på mitt kontor utan gnäll, ligger bara & sover. Samma gäller i bilen, sover & är lugn sålänge vi inte är i stallet då skälls det, hallå, vill ju vara med där det är roligt :)
Jag lämnade mobilen på inspelning så jag har koll på hur han beter sig när jag är borta, tidigare så har han börjat leva om (pipa, gnälla, yla & skälla) i princip på en gång när jag låst dörren. Har avdramatiserat det genom att göra det ungefär sjuhundra gånger.. Jag kan änsålänge inte ta på mig ytterkläderna inne, men det överlever man ju att ta på sig jackan i trapphuset.
Jag tränade trickträning i två omgångar innan jag lämnade honom & han var såklart välrastad (låter som att jag har en liten valp). Nåja, sen gick jag bara, säger inte ens något. Han låg kvar i sängen när jag stängde dörren.
Kom hem & lyssnade på inspelningen, det förekommer lite gnäll/pip på sina ställen, men han verkar ha en förmåga att lugna ner sig själv, för två gånger håller det på att gå "överstyr" med gnällandet, precis när oron håller på att gå för långt, då blir han knäpptyst & är tyst flera minuter. Kanon! Duktiga hund! :)
Så nu ska vi fortsätta kämpa & snart kan han vara ensam utan problem längre stunder igen, underbart! Det har ju fungerat hyffsat, med en del anpassning, men snart slipper jag nog det med. Men det är mycket nöta, öva & träna kvar, vi kämpar! :)
En annan rolig sak är att kloklippningen funkar minst sagt kalasbra, han har aldrig varit svår, men inte riktigt haft tålamod & har behövt ha honom på rygg i mitt knä, nu visar jag klotången & säger åt honom att "gå på plats", han går & lägger sig, sen är det bara att klippa. Skönt! :)

Trick-tips!

Nu när jag har två fungerande klickers som jag vet vars de är istället för en trasig och en borttappad så tänkte jag komma igång på allvar med trickträningen igen. Det är något som både jag & Kiro är väldigt förtjusta i, bara jag skramlar med klickern så blir han taggad :)

Mest för min egen skull så tänkte jag göra en lista på tricks som Kiro kan i dagsläget, mer eller mindre befästa & med eller utan muntligt kommando. Men kan någon annan få inspiration att lära in något nytt så är det ju bara bonus. Meningen med det här inlägget är att jag hemskt gärna vill ha tips på roliga (gärna användbara) trick att lära ärthjärnan!
Skriver jag då inte vilka han kan så kanske nån får klura i onödan, icke bra :P
- Tassen & andra tassen
- Rulla runt
- Pang! (jag pekar på honom & så "biter" han i mitt finger)
- Dö! (han hamnar snabbt eller långsamt på sidan & ser ganska död ut)
- Snurra åt båda hållen
- Vandra (gå på bakbenen)
- Buga
- Puss (på nära håll eller skutta upp när man står)
- Apportera/hämta olika föremål (även skilja på några få)
- Dra (i en strumpa, vante, förlängning på handtag=öppna)
- Stäng (stänger dörr/lucka)
- Morra
- Slalom runt mina ben, när jag går & när jag står stilla
- Gå under/mellan mina ben, framåt, backa & även svänga
- Backa
- Början på "spansk skritt", viftar med frambenen ett i taget
- Gå & tryck (trycker på knappen vid övergångsstället)
- Hands Up (gör typ sitt fint-vågen)
- Gå i (kliver ner i en låda, gärna alldeles för liten)
- Gå runt + föremål/person (ex gå runt när han står på fel sida ett dike, en möbel eller en person/hund funkar lös eller kopplad
- Gå bakom
Hm såg nu att han säkert ignorerar ordet gå, för använder det även innan "gå bort", smidig man är, men det var ju bra att jag skrev listan då :)
Påbörjat:
- Hugga i luften
- Dutta med nosen på en targetplatta (han kan med tassen redan)
Jag vill lära honom att gäspa eller gapa.. Det är det jag har nu sen slut på fantasi..
Kommer inte på fler nu, men kan säkert ha missat någe, förvirrad som man är :)
Jag har alltså inte tagit med alla vanliga kommandon som sitt, vänta, varsågod osv.
Nåja, ge mig tips, tack tack! :D

Nystart

Ja, det får nog litegrann bli så nu. Har misstänkt att det har varit något lite småknasigt i framvagnen på Kiro, det visade sig vara rätt efter ett besök hos ReDog, duktiga duktiga S!

Kiro har "tecken på muskelsträckningsskada och en påverkan ända upp i senfäste" i "M Biceps senan vänster bogled". I skritt syns det inte idag (även om jag sett det ett fåtal gånger), i trav syns det lite. 4Leg Check visar det som Kiro "talar" om vid undersökning, han belastar Vf mindre än Hf, bak ser bra ut. I övrigt så är han jättefint musklad, jämn överallt utom just vänster fram som är svagare.
Han får på sig benviktmanschetter, då ser man Verkligen hurpass det är ställt. Han går som ett kropps-mongo med spasmer.. Det gjorde ont i matte-hjärtat att se!
Meeen för att se det positiva, som jag nästan alltid väljer att göra, så trodde S att det inte gått över till något kroniskt/permanent.. & att det var kanon att jag sett en ändå så liten förändring så han kan få behandling i tid. Jag blev lagom nojig på att kika rörelsemönster efter att jag hade Xerox..
Så, nu ska Kiro gå med benviktmanschetter (inga vikter) i en månad, på alla promenader som jag går med honom (dagis får han gå som vanligt). Sen ska han äta Aktiv Hund (hade jag ändå tänkt att börja med) & så ska han undvika aktiviteter som löpning, agility, hundhärj. Men han får vara lös, det är jag glad över, för han är lös varje dag & härjar inte runt utan strosar mest runt & är lycklig :)
Sen är det återbesök om prick en månad. Så förhoppningsvis är han symptomfri då. Annars tar vi det från där.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0